پایگاه اطلاعاتی میراث مکتوب موسسه ISC: نسخههای خطی
به گزارش انجمن علمی تحقیق و تصحیح نسخه های خطی ایران ، پایگاه اطلاعاتی میراث مکتوب موسسه ISC: نسخههای خطی برای حفاظت و نگهداری، دسترسپذیری و احیای مجموعه گرانقدر میراث مکتوب طراحی شده است.
میراث مکتوب، حافظه جهانی جمعی و مستند انسانها در اعصار مختلف و میراثی برای تمامی جوامع انسانی کنونی و آینده است که تکامل فکری جامعه بشری را در طول زمان به نمایش میگذارد.
طراحی پایگاه میراث مکتوب در مؤسسه ISC از سال 1399 آغاز شد. این مجموعه ارزشمند که شامل منابع غنی علمی و فنی اصیل در حوزه های مختلف است، می تواند جایگاه مؤسسه ISC را به عنوان مرجعی برای دستیابی به مجموعه میراث مکتوب در سطح ایران و منطقه افزایش دهد و نقش بسزایی در توسعه دامنه فعالیت ها و خدمات مؤسسه و گسترش پوشش منابع اطالعاتی آن داشته باشد. این مجموعه ارزشمند می تواند بستر مناسبی برای طراحی یک پایگاه اطالعاتی به منظور دسترسی به گونه جدیدی از منابع در مؤسسه فراهم نموده و به عنوان مرجع مناسبی برای گروه های مختلف کاربران از جمله متخصصان، دانشجویان، نسخه شناسان، پژوهشگران و حتی افراد عامه (کاربرد عمومی)مورداستفاده قرار گیرد. امروزه مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی نیز به منظور تأمین بخشی از نیازهای تحقیقاتی پژوهشگران خود، به چنین منابعی نیاز دارند. این پایگاه با فراهم نمودن دسترسی برخط به متن کامل نسخ خطی می تواند به عنوان پشتوانهای آموزشی و پژوهشی برای مراکز علمی نیز به ارائه خدمت بپردازد.
هم اکنون علاوه بر مجموعه میکروفیش های نسخ خطی عربی کتابخانه بریتانیا، تعدادی از نسخه های خطی دیجیتال نیز از طریق فرآیند اهدا یا مبادله در اختیار مؤسسه ISC قرار گرفته و تعدادی نیز از طریق دانلود از پایگاههای معتبر جهان (با دسترسی آزاد) تهیه شده است که فرآیند سازماندهی آنها نیز در دستور کار قرار دارد.
- دسترس پذیری سریع تر و آسانتر به منابع به ویژه منابع کمیاب و نسخ خطی؛
- امکان تکثیر و گسترش منابع و عدم محدودیت در استفاده از منابع؛
- تسهیل در اشتراک گذاری منابع؛
- بهره وری در زمان و مکان و نیز کاهش هزینه های نگهداری و حفاظت منابع به صورت فیزیکی؛
-امکان استفاده هم زمان از یک منبع توسط افراد بیشمار در سراسر
جهان - امکان بازیابی سریع تر و بهتر منابع مرتبط و ارتقاء مهارتهای جستجوی افراد؛
- سهولت روزآمد نگه داشتن اطلاعات؛
- حفاظت از فرهنگ مکتوب کشور و به عدم آسیب نسخ فیزیکی کمیاب به دلیل مراجعات مکرر محققان؛
- افزایش طول عمر و بقای نسخ خطی در فضای دیجیتال؛
- امکان تحقیق، تصحیح و بازسازی متون نسخ خطی و تسهیل آموزش های مربوط به این حوزه؛
- امکان مستندسازی اطالعات کتابشناختی نسخه های خطی؛
-تسهیل در بازخوانی متون نسخ خطی و ارائه نقدها و نظرات مختلف درباره هر یک از منابع؛ - امکان انجام تحقیقات و پژوهشهای جدید با استفاده از میراث مکتوب اصیل و غنی.
دسترسی به پایگاه اطلاعاتی میراث مکتوب موسسه ISC: نسخههای خطی
در فایل زیر، پس از معرفی اقدامات واحد «گنجینه میراث مکتوب»، شرحی بر فرآیند طراحی «پایگاه میراث مکتوب» و وضعیت آماری این پایگاه از نظر دیجیتالسازی، مستندسازی و دروندهی اطلاعات نسخههای خطی ارائه شده است.
برای اطلاع از سایر گزارشهای منتشر شده توسط ISC می توانید به آدرس /257/page/fa/ac.isc://https مراجعه فرمایید.
امید است با ایجاد «پایگاه میراث مکتوب»، زمینه احیای این منابع ارزشمند که دستاورد تلاشهای ارزنده دانشمندان و اندیشمندان در دورانهای مختلف است، فراهم گردد.